Belarusul este pregatit sa sustina Rusia in cazul instalarii, in Europa, a elementelor scutului american antiracheta, a anunat vineri, presedintele belarus Aleksandr Lukasenko. Liderul de la Minsk, care a facut aceste declaratii in cadrul intalnirii cu omologul sau rus, Vladimir Putin, si-a luat angajamentul sa coordoneze direct actiunile cu partea rusa in privinta adaptarii Tratatului Fortelor Conventionale din Europa, relateaza AFP.
"Belarusul este dispus sa-si asume functia in problema amplasarii in Europa a unor elemente ale sistemului american de aparare antiracheta si sa coordoneze, alaturi de partea rusa, adaptarea Tratatului Fortelor Conventionale din Europa", a declarat Lukasenko.
"Cooperarea noastra va permite reglementarea eficienta a acestor probleme, precum si a multor altor probleme actuale", a adaugat liderul belarus.
Joi, la Budapesta, Rusia si Statele Unite au purtat o noua runda de negocieri pe tema sistemului de aparare antiracheta. Potrivit sefului delegatiei americane, John C. Rood, discutiile au condus la un schimb de informatii secrete fara precedent intre Washington si Moscova. John C. Rood, sub-secretar de stat pentru controlul armamentului si securitate internationala, a declarat ca negocierile au avut ca rezultat "cel mai detaliat schimb de informatii secrete pe care l-am facut vreodata" cu Rusia.
Statele Unite vor sa amplaseze un sistem antiracheta in Europa pentru a-si proteja aliatii de potentiale state agresoare din Orientul Mijlociu, dintre care se remarca Iranul. Washingtonul intentioneaza sa plaseze o baza radar langa Praga, in Republica Ceha, si 10 interceptoare de racheta in Polonia. Belarusul este pregatit sa sustina Rusia in cazul instalarii, in Europa, a elementelor scutului american antiracheta, a anunat vineri, presedintele belarus Aleksandr Lukasenko. Liderul de la Minsk, care a fa