Ca să nu distrugeţi nutrienţi importanţi din mâncare, învăţaţi să combinaţi alimentele şi să folosiţi temperatura potrivită preparării lor.
Dacă ştiţi să gătiţi mâncarea la temperaturile potrivite, veţi absorbi la maximum nutrienţi importanţi din alimente. Ca să vă întăriţi inima, oasele, imunitatea şi să vă protejaţi celulele organismului de cancer, iată câteva sfaturi date de specialiştii de la revista „Prevention“.
1. Roşiile călite întărescinima.Când gătiţi roşiile, un fitonutrient important pe care îl conţin acestea, licopenul, suferă anumite schimbări chimice care îl fac mult mai uşor de absorbit de către organism. Licopenul este cel care le dă tomatelor culoarea roşie şi tot el le protejează celulele împotriva razelor soarelui. Studiile au arătat că această substanţă este foarte importantă pentru organismul oamenilor deoarece întăreşte inima şi reduce riscul de infarct şi alte boli cardiace. „Încălzirea alimentelor în timpul gătitului ajută intestinul să absoarbă mai mult licopen“, susţin specialiştii în nutriţie.
Atunci când faceţi sosuri de tomate este de preferat să le preparaţi cu ulei de măsline. Înainte este recomandat să le fierbeţi la temperaturi ridicate, timp de 15-10 de minute. Puteţi folosi, de asemenea, şi roşii din conservă.
2. O enzimă din usturoiprotejează de cancer.Dacă preparaţi mâncăruri cu usturoi, ţineţi cont de faptul că poate fi distrusă cea mai importantă enzimă a usturoiului, alinaza. Această substanţă întăreşte imunitatea organismului şi îl protejează de cancer.
Sfatul este să nu gătiţi la temperaturi foarte ridicate. După ce tăiaţi căţeii de usturoi bucăţele, lăsaţi-i într-un castron pentru 15-20 de minute şi abia apoi adăugaţi-i în tigaia încinsă. Cât vor sta în castron, căţeii de usturoi vor genera nişte compuşi capabili să reducă din efectele distrugătoare ale căldu