Noile reguli in educatie, anuntate de ministrul Adomnitei, pastreaza intact actualul sistem de promovare si subordonare din Universitati. Modalitatea de alegere a rectorilor ii avantajeza mai departe pe dinozaurii aflati de ani de zile la carma universitatilor. Vor putea sa-si angajeze si un manager – este singura noutate referitoare la sistemul de conducere in universitati. Andrei Marga, actualul presedinte al Consiliului Academic al Universitatii Babes Bolyai din Cluj, candideaza pentru a treia oara la functia de rector. Cazul UBB este simptomatic.
O grupare considerata reformatoare din UBB acuza “sistemul de casta” care recicleaza rectori. Sustinatorii lui Marga se apara atacand: “reformistilor” le lipseste performanta profesionala. Din inlcestarea celor doua tabere, a rezultat un singur candidat: Andrei Marga. Senatul UBB a programat data alegerilor pe 30 decembrie, cu o zi inainte de revelion.
● Sistemul piramidal de reprezentare a puterii in universitati functioneaza de 8 ani. Pina atunci rectorii erau alesi de intreg corpul profesoral prin vot direct si universal.
● Sistemul piramidal a fost mentinut si in proiectul de lege. Astfel, in functie de numarul cadrelor didactice de la facultati se repartizeaza si numarul de locuri in Senat adica proportional.
● Senatorii aleg rectorul, prin urmare cine controleaza accesul in Senat face jocurile la alegerea rectorului. Si tot senatorii scriu regulile dupa care au loc alegerile in Universitate.
“Senatori” cu mandat prelungit
"La UBB s-au mentinut si "locuri de drept" in structurile de decizie”, explica conferentiarul Dan Ratiu. Altfel spus, cei care au detinut functii de conducere raman in Senat chiar daca nu le mai au. In felul acesta, explica Ratiu, sistemul se conserva si merge mai departe fara a avea seanse reale de reformare. El spune ca sunt tot mai putine s