Tăiatul porcului şi prepararea tuturor bunătăţilor care vor umple masa olteanului de Sărbători se pot face în doar câteva ore. Gospodinele pot spune adio dezastrului din bucătărie, bărbaţii pot savura liniştiţi o ţuică fiartă la căpătâiul animalului sacrificat, iar copiii ascultă cuminţi poveşti de Crăciun. Toate acestea nu le aduce Moş Crăciun, ci Traian Beşliu, din Balş. Traian Beşliu a început să-şi depene povestea în timp ce pârlea unul din zecile de porci pe care îi taie de Crăciun: „Îmi plac Crăciunul şi toate obiceiurile care se fac în această perioadă. Colindele şi, bineînţeles, specialitatea mea, porcul. Îmi place să tai şi să prepar porcii. Mi-e drag să fac totul bine, să îi placă omului şi să se bucure de Crăciun“. Traian Beşliu are 53 de ani, locuieşte în comuna Bârza, din judeţul Olt, este căsătorit, are doi copii şi doi nepoţi. Atunci când nu taie porci, lucrează ca referent în cadrul Administraţiei Finanţelor Publice Balş.
„Singurul animal de care nu mi-e milă e porcul“ Cu toate că nu este măcelar sau bucătar de meserie, nenea „Te-am pupat“, cum îi spun toţi prietenii şi cunoştinţele, a descoperit în urmă cu aproape zece ani că şi el a moştenit de la părinţi acest dar. „Cred că se transmite din generaţie în generaţie. Mama era din Târgu Mureş şi era specialistă în tăiatul şi prepararea porcilor. Nu mi-am propus niciodată să învăţ şi eu asta. Am văzut doar că pot, iar asta fără să am un curs de specialitate sau să fiu ucenicul cuiva. În ’92, nişte verişori de-ai mei voiau să facă nunta, dar nu aveau prea mulţi bani, că erau orfani, aşa că m-am oferit eu să îi ajut cu tăiatul şi preparatul porcului. Văzusem de multe ori cum făceau ai mei, dar eu nu încercasem niciodată să tai un porc. A ieşit însă o nuntă super şi mulţi oameni au vrut să cunoască bucătarul. Nu le-a venit să creadă că eram eu, vecinul lor. De atunci, tăiatul porcului a devenit