Ecologiştii din Olanda care vor să respecte tradiţiile de Crăciun au găsit o modalitate inedită de a avea în fiecare an un brad natural în casă, fără să afecteze ecosistemul. Sursa: AFP
Este vorba despre adoptarea brazilor naturali, un concept care câştigă tot mai mulţi adepţi, relevă AFP. Concret, olandezii care militează pentru un Crăciun ecologic iau acasă un brad cu tot cu rădăcină, îi creează condiţii speciale pentru ca acesta să nu aibă de suferit în urma scoaterii lui din habitat, iar după terminarea sărbătorilor îl duc înapoi în natură şi îl replantează.
Ideea i-a venit lui Erwin Kooijman, un crescător de pomi din oraşul Leudsen, imediat după ce şi-a deschis o pepinieră de brazi. „În urmă cu cinci ani, am plantat brazii, dar când au crescut, mi-am zis că e păcat să-i tai după ce i-am îngrijit atât de mult. Apoi m-am gândit că poate i-aş putea da spre adopţie“, a povestit acesta. Treptat, planul lui Kooijman a început să dea rezultate. Brazii lui, cultivaţi fără îngrăşăminte sau pesticide, au certificat, iar oamenii vin din toate colţurile ţării pentru a-şi alege unul.
Dacă în 2005, Kooijman scotea la adopţie 120 de brazi, anul acesta, aproape 1.000 îşi vor găsi „părinţi“. Taxa de „adopţie“ variază între 15 şi 20 de euro, în funcţie de dimensiunea bradului.
„Înainte cumpăram în fiecare an un brad natural, pe care soţul meu îl planta ulterior în grădină. Dar toţi au murit. Nu am vrut să iau de plastic pentru că este poluant, aşa că anul trecut am adoptat unul“, a povestit Daniella Kolman, „mama“ unui brăduţ.