Peste 3 miliarde de globuleţe de pom, majoritatea luând drumul străinătăţii, au fost produse la o fabrică din Curtea de Argeş. Sursa: Sorin Badea
La fabrica de globuleţe asocietăţii ARGCOMS dinCurtea de Argeş se munceşte, indiferent de sezon,la foc automat. În cei 18 ani de laînfiinţare, aici s-au produs peste3 miliarde de globuleţe. De la celeclasice, din sticlă, care se făceaupână în 1989, acum podoabele depom sunt făcute „pe colecţii“,totul fiind lucrat manual.
Fabrica de la Curtea de Argeşare tradiţie în producerea deglobuleţe, dar vremurile s-auschimbat, spune preşedinteleSandu Nichita.
„În 1989 făceam globuri dinsticlă şi desenam pe ele fulgi denea. Am evoluat, am încercat să neadaptăm la cerinţele pieţei, maiales că am trimis globuleţe în toatălumea, din SUA în Australia şiNoua Zeelandă, iar printr-unpartener, o companie internaţionalăfoarte bine cotată, la Tokio“.Chiar dacă lucrurile s-au maischimbat, fabrica produce, cumai puţini oameni ce-i drept, darpartenerii tradiţionali s-aupăstrat. Acum tocmai ce a fostexpediată noua colecţie, realizatăla comanda Camerei de Comerţşi Industrie a oraşului germanGoblenz. Firma argeşeană va fiprezentă la Târgul internaţionalal meşteşugarilor cu nouacolecţie care cuprinde peste3.000 de modele, unele propusede designerii societăţii, altele impusede specialistul neamţ.
„Viitorul nu sună bine“
Alina Popescu are 39 de ani şipictează globuleţe de 18 ani. „Nu egreu, e o muncă frumoasă. Mă gândesccă globurile astea o să atârneîn cine ştie ce brad de Crăciun dincine ştie ce ţară, şi un copil o să sebucure de el“, spune femeia.Argeşeanca munceşte pentru nouacolecţie, care cuprinde oameni dezăpadă, globuri gigant, de 120 demilimetri în diametru, dar şi sferediafane, din sticlă fină, suflate cupraf de stele, parcă.
„Materialele sunt oarecumclasice, efectul se o