Fara excese alimentare! Aceasta este recomandarea medicilor pentru romanii care se pregatesc sa puna pe masa de Craciun toate bunatatile traditionale: sarmale, toba, carnati, piftie si cozonac. Ei avertizeaza ca aceste mancaruri pot deveni periculoase, mai ales dupa o perioada indelungata de post.
Astfel, dupa experienta anilor trecuti, cand camerele de garda ale spitalelor au fost luate cu asalt de cei care au dat iama in bunatatile specifice Craciunului, medicii ne recomanda pentru aceste zile de sarbatoare un meniu mai moderat.
"Pentru persoanele care au respectat postul religios, trecerea la un meniu abundent, traditional romanesc trebuie sa fie lenta, nu brutala. In caz contrar, pot aparea sindroame dispeptice (n.r. - disconfort abdominal), determinate de suferinte ale vezicii biliare, pancreasului sau ale stomacului. In plus, afectiuni existente precum diabetul sau bolile de inima se pot agrava", a declarat pentru Adevarul Stela Dabelea, medic primar medicina interna si specialist in diabet si boli de nutritie, de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.
Masa de Craciun este un adevarat festin, iar romanii si-au facut un obicei din a consuma cantitati industriale din fiecare fel de mancare. "Ideea este ca trebuie sa sarbatorim altfel Craciunul", a adaugat dr. Dabelea. De exemplu, putem inlocui carnea de porc cu fructe de mare (scoici, stridii, calamari, caracatite, crevete sau homari), care sunt bogate in proteine si minerale. Alte variante ar fi carnea de curcan, cea de pui sau de peste. Acestea sunt mult mai usor de digerat decat carnea de porc.
Alte surse de proteine mai sunt nucile si semintele. Daca sunteti conservatori si nu puteti renunta totusi la carnea de porc, nutritionistul va recomanda sa optati pentru o friptura modesta" ca dimensiune, asezonata cu legume fierte sau cu o salata stropita cu ulei