Vechi si scump. Locuintele vechi de peste 30 de ani costa mai mult decat cele noi Arpad Dobre
Locuintele construite inainte de 1989 se vor ieftini cu circa 40% peste doi-trei ani, daca se pastreaza ritmul de construire a noilor ansambluri rezidentiale. Cel putin aceasta este parerea unor analisti imobiliari, care intrevad o stagnare a preturilor, chiar si la noile apartamente.
Criza la vecini
Conform unui raport realizat de Europroperty Development, citat de Bloombiz, piata imobiliara din Romania ar putea intra in urmatorii ani intr-o criza asemanatoare celei din Ungaria. Acolo, circa 25% din noile locuinte din ansambluri rezidentiale situate in Budapesta stau nevandute, iar pretul mediu rar mai depaseste 1.250 de euro pe metru patrat. Spre comparatie, cele mai mici preturi din Bucuresti, de 1.250-1.500 de euro pe metru patrat, sunt la apartamentele vechi si mici din cartierul Rahova. Apartamentele noi costa chiar mai putin pe metru patrat (mp), dar, fiind mult mai spatioase, (50-100 mp) au un pret final mult mai mare decat locuintele vechi (de 35-45 mp). Din aceasta cauza, locuintele noi sunt, deocamdata, intangibile pentru cei cu venituri mici sau chiar medii.
Estimari
Aceasta stare de fapt ar putea inceta in curand, spun analistii Europroperty Development. Piata s-ar putea schimba incepand chiar din acest an, cand preturile apartamentelor vechi ar putea stagna. Potrivit studiului Europroperty, in Romania vor fi livrate pana in 2011 aproximativ 340.000 de noi locuinte in ansambluri rezidentiale. Cand "masa critica" de noi locuinte va atinge nivelul optim, se va crea posibilitatea ieftinirii apartamentelor vechi cu aproximativ 30-40%.
Vechi si scump. Locuintele vechi de peste 30 de ani costa mai mult decat cele noi Arp