Creierul e folosit la capacitate maximă, iar rinichii pot filtra toxinele şi cu mai puţine lichide. Sursa: NorthFoto
Cultura populară este încărcată cu mituri şi adevăruri spuse pe jumătate. Unele dintre acestea au fost demontate, într-un articol publicat în „British Medical Journal“. Iată-le explicate şi de cercetătorii români:
Mitul 1:Folosim doar 10% din creier
Descoperire:Analizele realizate cu ajutorul aparatelor de rezonanţă magnetică nu arată că ar exista arii dominante în creier sau, din contră, regiuni nefuncţionale. Potrivit cercetărilor, creierul funcţionează la capacitate maximă. „Creierul nu este mereu activat în proporţie de 100%, dar este un organ folosit la capacitate maximă. El înseamnă 5% neuroni şi 95% celule gliale. Acestea îl hrănesc şi îl protejează de substanţele dăunătoare din sânge“, explică medicul Radu Braga, cercetător în neuroştiinţe la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti.
Mitul 2: Opt pahare cu apăpe zi ne ţin sănătoşi
Descoperire:Nu există dovezi medicale care să arate că aceste opt pahare de apă pe zi ar fi idealul, afirmă medicul Rachel Vreeman. Acest mit a luat naştere ca urmare a recomandă rilor făcute de nutriţionişti, însă cele opt pahare nu trebuie neapărat să fie pline cu apă, ci cu orice alte lichide. De asemenea, nu trebuie uitat că fructele şi legumele aduc şi ele apă în organism. „Cantitatea de apă de care are nevoie organismul variază şi în funcţie de anotimp, dar şi de modul în care transpiră fiecare. Un om nu trebuie să bea neapărat opt pahare de apă pe zi“, explică medicul nefrolog Lordan Pop de la Spitalul CFR 2 din Bucureşti. Specialistul vă recomandă să beţi măcar 1,5 litri de apă pe zi, astfel încât să ajutaţi organismul să îşi realizeze mai uşor procesele intracelulare.
Mitul 3: Unghiile şi părul crescşi după mo