Din cauza grevei scenariştilor, gala pe covorul roşu va fi înlocuită cu o conferinţă de presă. Protestele ar putea afecta şi Oscarurile. Sursa: Reuters
După 11 săptămâni de grevă, scenariştii de la Hollywood reuşesc prima „lovitură“ grea în industria americană de film: transformarea ceremoniei Globurilor de Aur, de pe 13 ianuarie, într-o banală conferinţă de presă.
Evenimentul „la scară redusă“, de la hotelul de lux Beverly Hilton, din Los Angeles, va ţine doar o oră în loc de trei (între 18.00 şi 19.00, ora locală, adică 2.00- 3.00 noaptea, ora României), va fi coordonat de postul de televiziune NBC şi va fi lipsit de cele 70 de staruri anunţate cu fast.
Regizorul Cristian Mungiu nu-şi va anula însă călătoria spre Statele Unite, „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile“ fiind nominalizat la categoria „Cel mai bun film străin“. Împreună cu actorul Vlad Ivanov, cineastul va lua parte la o altă ceremonie, cea a Asociaţiei Criticilor din Los Angeles, programată pe 12 ianuarie, unde Ivanov va primi distincţia pentru „Cel mai bun actor în rol secundar“, iar „432“ pentru „Cel mai bun film străin“. „Noi vom merge oricum la Los Angeles, pentru a lua premiile din partea Asociaţiei Criticilor. Ce va fi la Globurile de Aur încă nu ştim. E problema lor internă, noi venim din afară“, ne-a declarat Vlad Ivanov.
Vedetele, solidare cu scenariştii
Dacă negocierile dintre marile studiouri şi scenarişti nu dau rezultate până în februarie, gala Oscarurilor, de pe 24 februarie, riscă să fie afectată în acelaşi mod.
Elementul care a forţat mâna Asociaţiei presei străine de la Hollywood (HFPA) - cea care organizează anual Gala - este decizia Sindicatului Actorilor din America (Screen Actors Guild, SAG) de a nu trece de pichetele de grevă pe care membrii Sindicatului scenariştilor (Writers Guild of America, WGA) au anunţat