Preturile alimentelor de baza, printre care laptele, carnea sau uleiul, se vor majora cu pana la 15% incepand cu luna februarie, atat din cauza deprecierii leului, cat si din cauza costurilor pentru utilitati, a anuntat, vineri, presedintele sindicatului din industria alimentara, Dragos Frumosu.
"In luna ianuarie, vanzarile scad, astfel incat preturile alimentelor nu pot fi majoare. Insa, din 1 februarie, vom asista cu siguranta la o noua scumpire, primele majorari urmand sa fie aplicate la carne, lapte si ulei.
In egala masura, produsele alimentare din import vor fi mai scumpe cu pana 10 %, incepand tot din februarie", a spus presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu.
"Daca ne gandim la deprecierea leului, dar si la costurile pentru combustibil, gaze sau energie scumpirea alimentelor este justificata. Totusi, nu este exclusa si varianta speculei.
Astfel, chiar daca anumite produse sunt comercializate la un pret relativ scazut pe piata europeana, importatorul le vinde la un pret mare pe piata interna. Din aceasta cauza ar trebui ca autoritatile sa gaseasca cai legale prin care sa limiteze specula", a explicat Frumosu.
Potrivit presedintelu sindicatului din industria alimentara, o modalitate prin care autoritatile ar putea stopa scumpirea alimentelor ar fi reducerea fiscalitatii.
"Scumpirea alimentelor ar putea fi atenuata daca fiscalitatea ar fi redusa. Nu este vorba doar de reducerea TVA, ci si a altor taxe si impozite percepute in industria alimentara", a mentionat Frumosu.
Presedintele FSIA a subliniat ca anul 2008 va fi unul extrem pe dificil pentru unitatile din industria alimentara, existand riscul ca multe dintre acestea "sa dispara din piata". Potrivit lui Frumosu, "unitatile din industria alimentara care rezista in acest