Femeile care au condus lumea, conducand intai barbatii, au determinat curgerea a rauri de cerneala. Insa, in istorie, printre cele mai controversate personaje de acest fel sunt, fara indoiala, Lucretia Borgia si Messalina. Comun celor doua "vaduve negre", care si-au exercitat influenta la o distanta de 1.500 de ani, este perseverenta cu care urmareau uciderea amantilor lor. Fie infaptuiau omorurile cu mana lor, fie, prin manipulare, se foloseau de soti sau slujitori credinciosi pentru ca onoarea sa le ramana nepatata.
Exista in randurile istoricilor unii care afirma ca atat Lucretia, cat si Messalina au fost de fapt niste victime ale regimurilor politice din care faceau parte si erau fortate de familiile lor sa comita atrocitatile de care sunt acuzate. Ambele femei au fost personaje principale in jocurile politice ale vremii si nevoite sa apere fie propria pozitie, fie pe cea a sustinatorilor lor.
Cea mai letala femeie fatala
Lucretia Borgia, fiica nelegitima a Papei Alexandru al VI-lea, fiul Papei Callistus III, reprezinta incarnarea conceptului "Vaduva Neagra". Amantii i "se trezeau morti" dupa noptile necugetate de amor, otraviti cu un extract de "Degetel" (Digitalis purpurea), pe care li-l turna in bautura dintr-un inel.
Inclinatia Lucretiei catre incest, coruptie si crima i-a construit imaginea de femeie cu adevarat fatala si a dat rod imginatiei atat a artistilor, cat si raufacatorilor. Buffalo Bill, celebrul pistolar al Vestului salbatic, chiar si-a botezat unul dintre pistoale "Lucretia Borgia".
Dupa doua tentative de mariaj cu Don Cherubino si mai apoi cu Don Gasparo, Lucretia s-a casatorit in final, in 1493, cu Giovanni Sforza, conte de Cotognola si vicar de Pesaro, mult mai avut decat rivalii sai. La numai 15 ani, fara macar a-si cunoaste viitorul sot, a trebuit sa accepte decizia politica luata d