Dragos Frumosu presedintele FNSIA• Daca la inceputul anului producatorii agricoli anuntau ca nu vor majora preturile la paine si produsele de panificatie, in special datorita consumului foarte scazut, din luna februarie se preconizeaza un nou val de scumpiri la alimentele de baza • Laptele, carnea si uleiul se vor scumpi cu pana la 15 la suta
Preturile alimentelor de baza, printre care laptele, carnea si uleiul, se vor majora cu pana la 15 la suta in urmatoarele doua saptamani. Dupa cum sustin reprezentantii sindicatelor din Industria Alimentara, principalele cauze sunt deprecierea leului, costurile pentru utilitati, dar si seceta de anul trecut. Daca la inceputul anului producatorii agricoli anuntau ca nu vor majora preturile la paine si produsele de panificatie, in special datorita consumului foarte scazut, din luna februarie se preconizeaza un nou val de scumpiri la alimentele de baza.
"In luna ianuarie, vanzarile scad, astfel incat preturile alimentelor nu pot fi majorate. De la intai februarie insa, vom asista cu siguranta la un nou val de scumpiri, primele majorari urmand sa fie aplicate la carne, lapte si ulei. Acestea se vor scumpi cu 10-15 la suta", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA). Potrivit acestuia, principalele cauze care determina scumpirea alimentelor tin de deprecierea leului, precum si de costurile pentru utilitati. "Daca ne gandim la deprecierea leului, dar si la costurile pentru combustibil, gaze sau energie, scumpirea alimentelor este justificata. Totusi, nu este exclusa si varianta speculei. Astfel, chiar daca anumite produse sunt comercializate la un pret relativ scazut pe piata europeana, importatorul le vinde la un pret mare pe piata interna. Din aceasta cauza ar trebui ca autoritatile sa gaseasca cai legale prin care sa limiteze specula"