Ioan Ursu, profesor de matematică în Bacău, îşi înregistrează orele cu o cameră de filmat, apoi postează imaginile pe internet. El vrea să scoată un „Manual video de matematică“, în care ecuaţiile şi integralele să fie învăţate „pe viu“. Sursa: Foto: Olimpia Filip
1 /.
Profesorul de matematică, Ioan Ursu, 55 de ani, de la Colegiul Tehnic „N.V. Karpen“ din Bacău vrea să scoată un „Manual video de matematică“ pentru clasele V-XII. Acesta este motivul pentru care, oră de oră, vine cu camera de luat vederi şi o lasă pe catedră ca să înregistreze lecţia. Deocamdată, e pregătit să înregistreze proiectul la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.
„Ideea mi-a venit în urmă cu cinci ani. Un manual de matematică e sec, nu vorbeşte. Ce vreau eu să fac va fi ceva viu. Se va putea vedea prin imagini şi mimica şi gestica şi timbrul vocii. Într-un manual pe hârtie nu sunt cuprinse şi răspunsurile copiilor. Aici, da! Asta e un act didactic performant“, ne-a declarat Ioan Ursu. „Orice dascăl ştie că uneori o lecţie foarte reuşită este uitată rapid de elev, odată ce s-a sunat de pauză. De aceea eu vreau ca acestea să nu se piardă şi să fie văzute oricând de cine doreşte“, mai spune el.
„Să se vadă cine munceşte şi cine nu“
Dascălul a filmat, din 2002 şi până în prezent, aproximativ 500 de ore de algebră, analiză matematică, geometrie şi trigonometrie, imprimate pe mai bine de 200 de CD-uri. Dintre acestea, numai 88 de lecţii au fost postate pe internet. Au fost filmaţi mai bine de 300 de elevi, de la toate clasele de gimnaziu şi liceu. Profesorul este convins că filmarea şi postarea pe internet a orelor de curs este singura şansă de salvare a învăţământului.
„Mulţi dascăli pierd timpul la ore. Cine ştie ce face el dincolo de uşa închisă la clasă? Toţi suntem plătiţi la fel. Să se vadă exact cine munceşte şi cine