Un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii publicat miercuri arata ca este posibil ca virusul H5N1 al gripei aviare sa se transmita la oameni indirect, prin contactul cu suprafete sau prin inhalarea de praf contaminat, transmite Reuters.
Echipa OMS a analizat toate cazurile cunoscute de infectare umana cu virusul gripei aviare. Circa 350 de persoane din 14 tari au luat virusul incepand din 2003, iar 217 dintre ele au murit. In 25% dintre cazuri, factorul de contaminare este necunoscut.
De cele mai multe ori, oamenii s-au infectat prin contact direct cu pasarile bolnave, arata raportul publicat de New England Journal of Medicine. Se intampla, chiar daca foarte rar, si ca virusul sa se transmita de la om la om. Acest lucru s-a constatat numai intre rude si prin contact fizic foarte apropiat.
"La un sfert dintre pacientii infectati cu virusul gripei A (H5N1), sursa infectarii nu este clara. Ipoteza contractarii virusului din mediu ramane posibila", arata studiul condus de dr. Frederick Hayden de la OMS.
"La unii pacienti, singurul factor de risc identificat a fost vizitarea unei piete de pasari", arata studiul, care afirma ca este posibil ca particule mici de fluide contaminate cu H5N1 sa ramana pe suprafete sau in ingrasamintele facute din excremente de pasari si sa ajunga, intr-un fel sau altul, in nasul sau gura oamenilor, infectandu-i.
"Nu se stie daca virusul gripei A (H5N1) poate infecta un om la nivelul tractului gastrointestinal. La mai multi pacienti, simptomele respiratorii au fost precedate de diaree, iar virusul a fost detectat in fecale", arata cercetatorii.
Autoritatile au subliniat ca in cazul in care consuma carne de pasare bine gatita, oamenii sunt in siguranta. "Apa de baut si carnea bine gatita nu sunt considerati factori de risc, dar ingerarea de produse contaminate sau inotu