Guvernul Republicii Moldova obstructioneaza infiintarea unui institut cultural roman la Chisinau, a declarat Ion Mircea, director al Directiei Romani din Afara tarii din cadrul Institutului Cultural Roman, intr-un interviu publicat vineri de cotidianul Timpul de dimineata de la Chisinau.
"Dorinta noastra cea mai mare este sa infiintam un institut cultural la Chisinau. Impedimentele nu vin din Romania, ci din Republica Moldova. (...) in cursul anilor s-au facut demersuri care nu au fost acceptate de partea moldoveneasca", afirma Ion Mircea. "in opinia mea, acest institut nu se infiinteaza, intrucat guvernul actual al Republicii Moldova nu gaseste translatori. Nu este capabil sa identifice translatori care sa traduca toate mesajele culturale din limba romana in limba moldoveneasca", adauga, ironic, seful Directiei Romani din Afara tarii din cadrul ICR.
Ion Mircea a explicat ca, in absenta unui "releu eficient cum ar fi un Institut Cultural Roman la Chisinau", este foarte dificil sa fie intretinute relatii cu institutiile de cultura din Republica Moldova.
"Nu exista o colaborare fluida intre institutii. Noi adeseori facem un soi de 'haiducie' culturala", a marturisit reprezentantul ICR, care a dat exemplul revistei Destin romanesc, care aparea la Bucuresti. "Ani in sir tirajul acestei publicatii era adresat cititorilor din RM in special, insa nu putea ajunge la beneficiari, intrucat era obstructionat. Era oprit la frontiera. Am dus cu desaga aceasta revista peste Prut. Devenisem un fel de badea Cartan, care duceam Destinul romanesc de pe un talger pe celalalt al balantei romanesti.
In disperare de cauza, am hotarat sa externalizam aceasta publicatie, adica s-o inregistram oficial in RM. Astfel, nimeni nu a mai putut s-o obstructioneze. Facem un fel de echilibristica pentru ca o institutie culturala sa functioneze, cand de