Tensiunea pietelor internationale, declansata in vara anului trecut, va continua si in 2008, arata semnalele transmise de imensele pierderi afisate de marile grupuri financiare americane. Ieri, de exemplu, colosul financiar american Merrill Lynch a afisat o pierdere trimestriala de 9,8 miliarde dolari, cea mai mare din istoria de 93 de ani a firmei. Fostul sef al Federal Reserve, Alan Greenspan, avertizeaza ca Statele Unite ale Americii se indreapta spre recesiune. Deocamdata, analistii mai degraba au presimtiri legate de recesiunea americana, definita in SUA ca fiind situatia in care timp de doua trimestre consecutiv produsul intern brut (PIB) evolueaza negativ. Ultimele statistici americane pentru al treilea trimestru din 2007 indica mai degraba o accelerare a economiei, cu o crestere a PIB cu 4,9%. Indiferent care va fi evolutia celei mai mari economii din lume, turbulentele pietelor financiare declansate de criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc din SUA continua in 2008. Intrebarea nu e daca 2008 va fi un an prost pentru economiile lumii, ci cat de rau vor fi afectate acestea.
Criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc din Statele Unite a contaminat pietele financiare internationale, a slabit dolarul, a scumpit petrolul si a urcat aurul la 900 dolari uncia.
Economia Romaniei, vesnic vulnerabila, va fi afectata negativ de continuarea turbulentelor pietei financiare – avertizeaza economistii – si este deja inclusa intr-un club al "suspectilor de serviciu", alcatuit dintr-o lista scurta de tari cu monede slabe. Paradoxal insa, criza se poate transforma in avantaj pentru economia romaneasca, daca exportatorii vor castiga din devalorizarea leului in 2008. Devalorizarea leului, scumpirea creditelor, caderea bursei si problemele fondurilor mutuale cu plasamente in piata de capital sunt insa efecte clare ale crizei americane, datorate