O pacientă de 30 de ani, cu cancer la ficat, a fost operată cu ajutorul unui robot chirurgical şi are şanse mari de recuperare. Sursa: Cosmin Marinescu
Chirurgia robotică ia avans şiîn România. Medicii de laSpitalul Clinic Fundeni auoperat, în premieră, cuajutorul unui robot chirurgicalo pacientă de 30 de anicare suferea de o tumoare la ficat. Esteal doilea robot de acest tip adus într-unspital din România. Primul a fost pus înfuncţiune la Spitalul Floreasca, acumtrei ani.
Intervenţie fără complicaţii
Operaţia a durat aproximativ treiore, iar în timpul intervenţiei nu auapărut complicaţii, ceea ce va scurtatimpul în care pacienta se va recupera.Tânăra de 30 de ani se va întoarce acasăîn aproximativ patru zile, recuperareafiind mult mai rapidă decât în cazuloperaţiilor clasice. Riscurile unorcomplicaţii sunt minime, susţinspecialiştii.
„Datorită performanţelor aparatului,dar şi experienţei medicilor închirurgia hepatică, operaţia a decursfoarte bine“, a declarat medicul IrinelPopescu, şeful Centrului de ChirurgieGenerală şi Transplant Hepatic dincadrul Institutului Clinic Fundeni.
Sunt prevăzute80 de operaţii gratuite
În următorii ani, medicii vor folosiaparatul şi pentru alte afecţiunihepatice, ale splinei ori rectului. „Avemconsumabile pentru încă 80 de operaţiişi vom continua într-un ritm care să nepermită o selectare corectă a cazurilor“,a completat medicul Irinel Popescu,adăugând că va fi necesar să obţinăfonduri pentru extinderea operaţiilor.
Potrivit specialiştilor, chirurgiarobotică se va dezvolta foarte mult înurmătorii ani datorită avantajelor pecare le presupune: o apreciere mai bunăa profunzimilor ţesuturilor, preciziemai mare, vedere în spaţiu în timpuloperaţiei. „Robotul reprezintăinstrumentul următoarei generaţii dechirurgi. El înmagazinează foarte multătehnică, perm