Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei (ESSP) nu este valid ştiinţific şi este prea scump. Sursa: EVZ
Programul Naţional de Evaluarea Stării de Sănătate aPopulaţiei (ESSP) nu respectărigorile ştiinţifice şi nu i-aluat în calcul pe românii plecaţi înstrăinătate. Deşi are multe merite,ESSP are tot atâtea „vicii ascunse“.EVZ dezvăluie, în premieră, că ESSPriscă să-şi rateze unul dintre obiective,acela de a evalua corect starea desănătate a românilor.
Programul ministrului Eugen Nicolăescu (PNL) va arăta o Românie maibătrână şi mai bolnavă decât înrealitate. Cercetarea nu este reprezentativăla nivel naţional pentru că nuau fost luaţi în calcul românii plecaţi înstrăinătate (peste 2,5 milioane persoane),rata de participare a tineriloreste mică, iar la doctor merg mai multbătrânii şi bolnavii. Pentru realizareaacestui program, Ministerul Sănătăţii aalocat peste 300 de milioane de euro.
Programul de Evaluare a Stării deSănătate a Populaţiei este extrem deimportant deoarece va fi, practic, prima„radiografie“ naţională a stării de sănă-tate a românilor, iar în baza lui se voraloca fondurile pentru afecţiuni în aniicare urmează. Riscograma naţionalăeste rezultatul centralizării şi interpretării statistice şi medicale a investigaţiilor făcute de români.
Evaluările nu reflectă realitatea
În opinia profesorilor de sociologieDumitru Sandu, Ioan Mărginean şiBogdan Voicu, rezultatele acestui sondajnaţional de sănătate nu sunt valideştiinţific deoarece nu respectă rigorileunei cercetări, iar evaluările finale nuvor reflecta realitatea.
Cei trei profesori intervievaţi deEVZ au o bogată experienţă în cercetărisociale, au scris numeroase lucrări despecialitate, au colaborări externe prestigioaseşi predau la Facultatea deSociologie din Bucureşti.
Profesorii consultaţi de EVZ