„Evenimentul zilei“ deschide astăzi un ciclu de articole despre Nicolae Ceauşescu, dictatorul care sâmbătă, 26 ianuarie, ar fi împlinit 90 de ani. Sursa: RompresSursa: Răzvan VălcăneanţuSursa: Rompres
1 /.
Avea toate şansele să rateze intrarea în istorie. N-a fost să fie: acum 90 de ani (26 ianuarie 1918), Scorniceştiul a dat un fiu de seamă, pe Nicolae Ceauşescu. Acesta a venit pe lume în familia simplă şi foarte numeroasă a doi ţărani săraci - Andruţa şi Alexandra.
La peste 18 ani de la căderea comunismului, după ce a fost cel mai răsfăţat petic de pământ din România lui Ceauşescu, Scorniceştiul - o mică aşezare tipic oltenească, la câţiva kilometri de Slatina - se zbate în anonimat şi consumă telenovele media. Aici domneşte, neîncoronată, Elodia Ghinescu, avocata dispărută de acasă pentru a deveni regina kitsch-ului mediatic. Elodia - Cioacă a ajuns un cuplu mai în vogă decât Leana - Nicu.
Un singur revoluţionar
Prima întrebare: a fost revoluţie la Scorniceşti? Oamenii spun că nu-şi amintesc să fi strigat cineva „Jos Ceauşescu!“. Se pare că a existat un singur anticomunist veritabil pe aici, şi ăla „nebun“. „A fost pe dracu’ revoluţie. Unu’ singur a urlat ca să-l dea adică jos pe «Tovarăşu’». Florică lăutarul. Un nebun, un ţigan. A murit“, ne povesteşte unul dintre cei pe care nu l-a deranjat să fie tovarăşi, pe care nu-i deranjează că acum li se spune domni. Îl cheamă Ion, dar pentru că „domn, tovarăş, tot aia e“, o să-l numim „cetăţeanul numărul 1“.
În Scorniceşti, lumea a primit, fără mari speranţe, dar şi fără mari regrete, schimbarea de regim din ’89, „în baza la faptul că nu ştiam noi ce-o să fie“. Regretele au venit cu timpul.
Era mai bine înainte? „Cum să nu fie, că venea din toată ţara să ia de la noi de toate: lua pui, lua lapte, lua ouă“, ne spune „numărul 1“, în timp ce