Ca să încetiniţi procesul de îmbătrânire, feriţi-vă de zahăr, tutun, alcool, soare şi stres.
Corpul nu este altceva decât „o maşinărie“ pe care trebuie să o întreţineţi. Propuneţi-vă să pierdeţi în greutate, să măriţi numărul orelor de somn, să mergeţi la fitness de mai multe ori pe săptămână şi veţi reuşi să încetiniţ i procesul de îmbătrânire. Specialiştii „Reader’s Digest“ vă mai dau câteva ponturi.
1. Protejaţi-vă genele. Ca să trăiţi mult, aveţi nevoie de gene bune, în proporţie de 25%. Restul ţine de stilul de viaţă. Chiar dacă sunt moştenite, genele pot fi protejate. Gândiţivă la aceste gene ca la nişte şireturi care se termină cu acele capete mici de plastic (telomeri). De câte ori o celulă se reproduce, telomerul se scurtează, asemeni capătului de şiret care se uzează dacă pantofii sunt purtaţi prea mult. Astfel, dacă acea porţiune protectoare a unei gene se distruge, ADN-ul începe să se facă „aţe-aţe“ şi să funcţioneze greu. Celulele nu mai cresc, nu se mai regenerează, nu mai sunt capabile să ajute corpul aşa că se sinucid (apare apoptoza - moarte naturală programată).
Cum controlaţi procesul: Numă rul telomerilor pe care îi deţineţi depinde de ce aţi moştenit de la părinţi. Totuşi, puteţi avea grijă de lungimea acestor structuri protectore. S-a dovedit, de exemplu, că stresul cronic le distruge foarte uşor. Astfel, dacă reuşiţi să controlaţi stresul, vă protejaţi şi genele.
2. Stocaţi-vă energia. V-aţi întrebat de unde vă luaţi, de fapt, energia? Ei bine, nu din bomboane, batoane energizante şi alte dulciuri, ci din sute de mitocondrii care vă alcătuiesc celulele. Acestea sunt numite „uzinele energetice“ ale celulelor. Ele transformă nutrienţii din mâncare în energia pe care corpul o foloseşte ca să îndeplinească diferite sarcini. Aceste mitocondrii sunt esenţiale pentru funcţionarea corectă a metabolism