După 40 de ani de la declanşarea ofensivei Vietcongului, turiştii americani cuceresc tunelurile de la Saigon la preţul de un dolar biletul. Sursa: AFPSursa: AFP
1 /.
Catacombele Cu Chi, bastionulgherilelor Vietcongului dinsuburbia de nord a Saigonuluişi totodată una dintre cele maibombardate zone în timpul războiuluidin Vietnam, se numără în prezentprintre cele mai importante obiectiveturistice vietnameze. De tunelurile CuChi se leagă strâns istoria ofensivei Tetlansată împotriva puterii de la Saigon şia Statelor Unite de gherilele comunisteîn urmă cu exact 40 de ani, galeriasubterană fiind locul în care strategiade atac a fost concepută. Acum, turiştii,în special americanii, se înghesuie săviziteze locurile în care luptătoriiVietcong au trăit şi au luptat împotrivaSUA, relevă AFP.
Combatanţii Frontului Naţionalpentru Eliberarea Vietnamului de Sud(Vietcong) s-au ascuns ani de zile înaceastă reţea de tuneluri, cu o lungimede aproape 300 de kilometri, situată lao adâncime de circa 7 metri. Acum, lasuprafaţă, zona este înţesată de cratereuriaşe provocate de bombardamenteleamericane.
Luptă şi propagandăsub pământ
Pentru combatanţii comunişti,aceste tuneluri erau mai mult decâtsimple ascunzători; reţeaua era folosităşi pentru transportul proviziilor şi alarmelor. Totodată, în aceste catacombe,luptătorii puseseră la punct adevăratespitale, iar mulţi dintre combatanţilocuiau în galeria subterană. Gherilacomunistă a mers până la a înfiinţa înlabirintul de sub pământ teatre depropagandă. Intrările în reţeaua subteranăerau bine camuflate, prevăzutecu capcane pentru a împiedica intrareamusafirilor nedoriţi, a aşa-zişilor „şobolanide tunel“, adică a soldaţilor americanişi australieni care urmăreau săînfrângă Vietcongul.
Cadouri de la inamic
Americanii s-au întors la loculfaptei mulţi ani mai târziu,