În curtea Serviciului de Ambulanţă Ialomiţa, patru Salvări noi, marca Fiat Punto, aşteaptă de trei luni să fie folosite pentru intervenţii de primă urgenţă la domiciliu, deşi sunt înmatriculate şi au asigurările plătite la zi.
Motivul: maşinile pot fi utilizate doar de către medicii din cadrul serviciului de ambulanţă, iar numărul acestora nu depăşeşte şapte persoane la nivelul întregului judeţ. „Sunt bine echipate. Din păcate, pot fi folosite numai de medicii din cadrul ambulanţei, ori în judeţ suntem cu toţii şapte. Dacă anul trecut nu aveam maşini suficiente, acum avem prea multe faţă de personal“, explică situaţia Mihaela Andrei, şefa serviciului judeţean de ambulanţă. Astfel, pacienţii sunt transportaţi tot cu Daciile Break vechi de peste 10 ani.
„Pe noi ne înghesuie în hârburile astea, şi ambulanţele noi, parcate chiar la intrarea în curtea ambulanţei, stau ca la expoziţie, nemişcate“, spune indignat un pacient. Pentru a rezolva situaţia, Ministerul Sănătăţii a emis recent un ordin prin care şi medicii de familie sau medicii rezidenţi în ultimul an pot merge cu ambulanţele respective acasă la pacienţi. Cu o condiţie: medicii respectivi trebuie să se pună la dispoziţia serviciului de ambulanţă.
„Nu există norme de aplicare pentru aceste prevederi şi în lipsa lor Autoritatea de Sănătate Publică se vede în imposibilitatea de a le folosi. Unii medici de familie ar face de gardă pe aceste ambulanţe, dar renunţă pentru că nu le putem spune cât vor primi pentru acest serviciu“, spune Mihaela Dumitrescu, adjunct în cadrul ASP Ialomiţa.