Curtea Constituţională a trimis motivarea în cazul deciziei privind Legea CNSAS. Curtea a constat că, prin legea de organizare şi funcţionare a Consiliului, acesta este tranformat într-o putere judecătoarească paralelă. Curtea Constituţională a decis ieri că legea în baza căreia funcţionează Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii este neconstituţională.
Astfel, Curtea a admis excepţia ridicată în procesul intentat de Dan Voiculescu.
Miliardarul conservator a pus sub semnul întrebării constituţionalitatea a 7 articole din lege. Ele se referă, în principal, la atribuţiile CNSAS care face cercetări şi dă verdicte ca o instanţă de judecată. Judecătorii Curţii au constat că, deşi doar cele 7 articole sunt neconstituţionale, toată legea trebuie să fie declarată neconstituţională.
„Având în vedere că, prin conţinutul lor, dispoziţiile legale contrare Constituţiei, analizate mai sus, sunt inseparabile de întregul sistem normativ al Legii nr. 187/1999, Curtea Constituţională urmează să constate neconstituţionalitatea legii în ansamblul ei, precum şi prevederile art. II şi V din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 16/2006”, se arată în motivaţia Curţii Constituţionale.
CNSAS promova răspunderea morală, juridică şi politică „Curtea observă însă că Legea nr. 187/1999 nu urmăreşte numai scopul de deconspirare, enunţat în preambul, ci promovează şi răspunderea morală, juridică şi politică a persoanelor care au participat la activitatea de poliţie politică comunistă, urmărind îndepărtarea lor din funcţiile enumerate în art. 2 şi împiedicarea lor de a candida pentru alegerea sau numirea în aceste funcţii. În felul acesta, legea creează premizele unei forme de răspundere morală şi juridică colectivă, pentru simpla participare la activitatea serviciilor de informaţii, fără vinovăţie şi fără existenţa unei fapte