La aproape opt ani de la căderea lui Slobodan Miloşevici, Serbia este din nou la răscruce de drumuri: un ultranaţionalist prorus şi un prooccidental au practic şanse egale să câştige turul
La aproape opt ani de la căderea lui Slobodan Miloşevici, Serbia este din nou la răscruce de drumuri: un ultranaţionalist prorus şi un prooccidental au practic şanse egale să câştige turul al doilea al alegerilor prezidenţiale de duminică.
Cu două zile înaintea scrutinului, preşedintele prooccidental Boris Tadici şi ultranaţionalistul Tomislav Nicolici au strâns mii de susţinători în Belgrad, la ultimele manifestări de campanie. Mii de simpatizanţi ai lui Tadici cu drapele sârbe şi ale Uniunii Europene s-au adunat în centrul capitalei, în Piaţa Republicii, acolo unde aveau obiceiul să se adune opozanţii lui Slobodan Miloşevici în anii "90.
În paralel, peste 15.000 de partizani ai lui Nicolici, aduşi cu autobuze la Belgrad din mai multe oraşe din provincie, se adunaseră la Arena, cea mai mare sală de sport din capitală. Alegerile prezidenţiale se anunţă cele mai incerte din istoria recentă a Serbiei, deşi Tadici are totuşi un avantaj uşor asupra adversarului său în intenţiile de vot.
Un rezultat incert
În primul tur de scrutin, Nicolici, reprezentant al Partidului Radical Sârb, a primit 39,99% din sufragii, în timp ce Tadici, de la Partidul Democrat, a fost votat de 35,39% din electorat. Potrivit ultimelor sondaje, cei doi lideri politici, care s-au mai înfruntat şi la prezidenţialele din 2004, sunt aproape la egalitate, Tadici având un uşor avantaj, dar marja de incertitudine nu a permis o estimare complet fiabilă.
Scrutinul intervine într-un moment decisiv pentru Belgrad. Liderii kosovari au anunţat că vor declara foarte curând independenţa provinciei sârbe, administrată de ONU din 1999.