România a făcut progrese neconvingătoare în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, a întregistrat întârzieiri în toate domeniile reformei sistemului judiciar şi propune un cod de procedură penală, care nu numai că va dăuna investigaţiilor din România, dar poate afecta şi anchetele din alte state UE şi lupta împotriva terorismului internaţional, se arată în raportul Comisiei Europene privind Justiţia din România. Documentul intermediar, adoptat de colegiul comisarilor europeni şi publicat la Bruxelles, aduce critici evoluţiilor recente din sistemul de justiţiei şi subliniază că situaţia prezentă generează îngrijoare. "Prezentul raport nu reprezintă o evaluare aprofundată a progreselor realizate în privinţa obiectivelor de referinţă. Situaţia din teren dă însă naştere la preocupări, a căror abordare este necesară înainte de efectuarea de către Comisie a unei evaluări complete în luna iunie", afirmă Comisarii europeni.
Documentul ce va fi elaborat la jumătatea acestui an va conţine recomandarea Comisiei cu privire la activarea sau a clauzei de salvgardare pe justiţie care poate însemna nerecunoaşterea hotărârilor justiţei din România.
Nu sunt "rezultate convingătoare" în lupta împotriva corupţiei
Raportul Comisiei Europene pe tema situaţiei justiţiei în România menţionează că "în domenii cheie, cum ar fi lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, nu s-a făcut încă dovada unor rezultate convingătoare".
In acelasi timp, Comisia subliniaza ca cele sase luni scurse de la anteriorul raport reprezinta o perioada prea scurta ca Romania sa remedieze deficientele. Prin urmare raportul este "o actualizare factuala a progreselor, fara a efectua o evaluare a rezultatelor obtinute in cadrul fiecarui obiectiv de referinta".
"În primul an în calitate de stat membru UE, România a continuat să facă eforturi în vederea r