» In Bucuresti exista peste 300 de imobile care au fost incluse in clasa I de risc seismic.
» Din cele peste 100 de cladiri care prezinta pericol public, doar 9 au fost consolidate.
» Edilii se plang de procedurile greoaie care au dus la intarzierea executiei lucrarilor.
Consolidarea cladirilor care risca sa se prabuseasca la un cutremur mai puternic inainteaza cu viteza melcului in Capitala. Edilii dau vina pe procedurile greoaie, pe legislatia care complica lucrurile si dificultatile aparute la organizarea licitatiilor. Astfel, s-a ajuns ca doar 11 cladiri din cele 369 incluse in clasa I de risc seismic sa fie consolidate, conform statisticilor Primariei Capitalei. Municipalitatea ar putea fi amendata daca nu va incepe lucrarile in termen de doi ani de la finalizarea proiectelor.
Inventarul la zi
Pe lista imobilelor incadrate in clasa I de risc seismic se afla 243 de cladiri, la care se adauga inca 126 de imobile care prezinta pericol public. Acestea sunt prioritatea zero a municipalitatii pentru consolidare, insa lucrurile nu se misca prea repede, astfel incat pericolul va mai persista ani buni.
Din cele 126 de cladiri care se pot prabusi in orice moment si pot face mii de victime, doar noua au fost consolidate. Acestea au fost construite intre anii 1928 si 1940, iar acum sunt in siguranta, ceea ce nu se poate spune despre restul. Primaria mai are in executie inca sase imobile, in timp ce alte 13 sunt programate pentru inceperea lucrarilor. In faza de proiectare se afla 16 cladiri, iar alte 12 asteapta sa intre in aceasta faza.
Cine intarzie lucrarile?
Edilii au invocat multe probleme aparute in cazul demararii procedurilor legale pentru consolidari si care au dus la intarzierea lucrarilor.
In unele cazuri, proprietarii imobilelor expertizate si pentru care s-a realizat proiectarea