- Diverse - nr. 27 / 8 Februarie, 2008 - Domnule prof. Kocsis Sándor, tinand seama de complexitatea problematicii alimentatiei, cu implicatii majore asupra starii de sanatate a omului modern, ne-am gandit la o abordare echilibrata a acesteia in coloanele ziarului "Cuvantul liber". In numarul de sambata, 5 ianuarie 2008, a fost publicat intaiul nostru interviu pe tema "Chimia unei alimentatii sanatoase", dumneavoastra fiind profesor de chimie, in care am abordat doar chestiuni de ordin general, asa ca pentru o punere in tema. Trebuie spus cititorilor ca, la Colegiul National "Unirea" din Targu-Mures, predati cursul optional "Chimia unei alimentatii sanatoase". Astazi, cu ce continuam, domnule profesor?
- Ar fi potrivit sa aducem in discutie criteriile de clasificare a principiilor nutritive.
- Si care ar fi ele?
- Studiile asupra nutritiei evidentiaza faptul ca exista o mare diversitate in ceea ce priveste modalitatile de clasificare a alimentelor, ele diferind de la un autor la altul.
- Bun. Daca despre clasificare ne mentinem inca la stadiul de… tacere, atunci de unde acea mare diversitate de clasificare a alimentelor?
- Doua aspecte se cuvin a fi mentionate referitor la intrebarea dumneavoastra. Alimentele sunt combinatii foarte diversificate cantitativ si calitativ. Fiecare clasa de componente are roluri esentiale specifice. La om varietatea regimurilor alimentare este mare, pentru ca intervin o multime de factori, cum ar fi accesibilitatea alimentelor, traditii, religii, starea fizica si psihica.
- Cum ne descurcam in aceasta diversitate?
- Literatura de specialitate in domeniul nutritiei structureaza pe trei domenii principiile nutritive: a) subnutritia _ se refera la sursele existente intr-un anumit areal geografic; astfel, se pot evidentia posibile boli cauzate de subnutritie, care