ROMÅNIA CA O TELENOVELÅ
Intrarea în producţie a filmului "Prin tub‘‘ se amână de ceva timp. Regizorul a rezolvat toate problemele: calmarea actorului-vedetă, care cerea o sumă colosală de bani, zicând că nu joacă pe un contract sub cel al lui Robert de Niro; locaţia – un combinat intrat în faliment cu ani în urmă, în prezent furat până la ultima cărămidă; figuranţii, aleşi dintr-un număr însemnat de inşi fără căpătâi.
ROMÅNIA CA O TELENOVELÅ
Moto:"Trăim în România, şi asta ne ocupă tot timpul‘‘ - Mircea Badea
FILM. Intrarea în producţie a filmului "Prin tub‘‘ se amână de ceva timp. Regizorul a rezolvat toate problemele: calmarea actorului-vedetă, care cerea o sumă colosală de bani, zicând că nu joacă pe un contract sub cel al lui Robert de Niro; locaţia – un combinat intrat în faliment cu ani în urmă, în prezent furat până la ultima cărămidă; figuranţii, aleşi dintr-un număr însemnat de inşi fără căpătâi. Când să tragă primele cadre, s-a ivit problema. Nu prea de trecut cu vederea. Filmul se inspira dintr-un fapt petrecut în realitate. Poliţia capturase, prin arestare, o bandă care fura cupru dintr-un mare combinat, târându-se 7 kilometri prin tubul de evacuare a apei calde.
Citind ştirea, regizorul – şi scenarist, totodată – se gândi la un film despre rezistenţa anticomunistă din munţi, dat fiind că multe fundaţii din străinătate finanţau bucuroase astfel de proiecte. În film, o grupă de luptători puneau la cale aruncarea în aer a unei cazărmi a Armatei Roşii, târându-se prin interiorul ţevii care aducea votcă din afară. Era o forţare a realităţii, admisă în artă. Cazarma, oricât de mulţi militari ar fi găzduit, nu putea fi alimentată printr-o ţeavă de un asemenea diametru. Despre film, regizorul vorbi la televiziuni, dădu interviuri prin ziare, tipări chiar şi fragmente din scenariu. Între timp, cei din bandă fură eliber