Disputa dintre Statele Unite si Europa privind povara luptei impotriva extremismului islamist in Afganistan are drept miza insasi supravietuirea NATO, a avertizat ieri secretarul american al Apararii, Robert Gates, intr-un discurs rostit la Conferinta pentru Securitate de la München.
"Nu trebuie si nu putem sa devenim o alianta cu doua viteze, divizata intre cei care vor sa lupte si cei care nu vor", a afirmat Gates, in opinia caruia "o asemenea evolutie, impreuna cu toate implicatiile sale asupra securitatii colective, ar distruge de fapt Alianta".
Statele Unite reproseaza marilor state europene, Germania, Italia, Spania si Franta, ca refuza sa-si angajeze trupele in sudul Afganistanului, lasand tot greul luptelor impotriva talibanilor in sarcina fortelor americane, britanice si canadiene. Din acest motiv, Canada, care a suferit numeroase pierderi, a amenintat ca isi va retrage fortele daca aliatii europeni nu inteleg sa preia o parte din misiunile de lupta. Din cei 42.000 de militari ai misiunii NATO in Afganistan (ISAF), 14.000 sunt americani, dar statele europene reticente joaca aici o carte politica. Ei subliniaza ca SUA au 160.000 de soldati in Irak si ca daca ar trimite forte suplimentare in Afganistan ar fi ca si cum ar cautiona razboiul din Irak.
Robert Gates s-a declarat ingrijorat ca "multi oameni de pe acest continent s-ar putea sa nu inteleaga dimensiunea amenintarii directe asupra securitatii Europei" pe care o reprezinta extremismul islamist. Disputa dintre Statele Unite si Europa privind povara luptei impotriva extremismului islamist in Afganistan are drept miza insasi supravietuirea NATO, a avertizat ieri secretarul american al Apararii, Robert Gates, intr-un discurs rostit la Conferinta pentru Securitate de la München.
"Nu trebuie si nu putem sa devenim o alianta cu doua viteze, divizata intre cei care vor sa lupte si