Traian Băsescu nu vrea atât un om de-al său la Justiţie. Vrea un om care să treacă în ochii românilor ca nefiindu-i ostil.
Refuzul de a-l revoca pe Teodor Meleşcanu de la Apărare era previzibil pentru cine ştie că mişcările lui Traian Băsescu sunt precedate de campaniile bine ticluite ale presei puse în slujba lui cu virgule cu tot: trustul controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vântu şi Evenimentul Zilei, ziarul Familiei Ringier. De cum s-a anunţat decizia conducerii PNL, Realitatea TV, mai întâi, şi Evenimentul zilei, mai apoi, s-au dezlănţuit împotriva deciziei. Lui Traian Băsescu i-a fost apoi destul de uşor să anunţe că respinge revocarea lui Teodor Meleşcanu pe motiv că se dă un semnal prost pe plan intern şi extern. Şi lui Nicolae Ceauşescu îi era uşor să vină cu o decizie aberantă după ce pregătise terenul prin Televiziunile de stat şi Scînteia.
Pretextul invocat – Teodor Meleşcanu trebuie să rămână la post pentru a continua pregătirile de Summit – e doar aparent justificat. Aceste pregătiri sunt preocuparea unui întreg aparat, alcătuit nu doar din ministrul Apărării, ci şi din mulţi ofiţeri din conducerea Armatei, cărora li se adaugă numeroşi alţi funcţionari din alte ministere, al Afacerilor Externe îndeosebi. Dacă îi trezeşte atâtea înfrigurări summit-ul, Traian Băsescu ar fi trebuit să se grăbească să ceară propunerile premierului pentru a le semna cât mai repede, astfel încât pregătirile să nu fie stânjenite. Deşi de astădată, manevrând pentru ca responsabilitatea să nu cadă pe umerii săi, preşedintele l-a invitat pe premier la o discuţie, e limpede că domnia sa refuză să semneze cele două propuneri.
S-a spus şi s-a scris că Traian Băsescu nu-l vrea pe Radu Stroe la Apărare, deoarece nu-l suportă. E posibilă şi această explicaţie. N-ar fi întâia oară când Traian Băsescu dovedeşte că nu se