Ca să slăbiţi, mâncaţi doar când vă este foame şi hrăniţi-vă cu alimente de calitate.
Unele reguli privind dieta sunt doar mituri, altele sunt adevăruri spuse pe jumătate, iar unele vă pot face chiar rău. Nutriţioniştii vă aduc câteva clarificări, astfel încât să înţelegeţi că echilibrul este mai important decât ideile preconcepute. Iată zece reguli consacrate pe care le puteţi ignora.
> Mesele luate seara îngraşă
Contează câte calorii consumaţi pe parcursul a 24 de ore. „Cu cât vor fi mai multe, cu atât riscaţi să vă îngrăşaţi“, spune nutriţionistul Samantha Heller, de la Universitatea New York. Problema cu mâncatul seara este următoarea: pentru că sunteţi obosiţi şi simţiţi nevoia să vă relaxaţi, mâncaţi mai mult. De obicei, alimente bogate în calorii. Totuşi, dacă vă controlaţi porţiile şi vă hrăniţi cu alimente „uşoare“, nu este nicio problemă să mâncaţi seara.
> Mănâncă la ore fixe
Trebuie să mâncaţi atunci când vă este foame, nu când vă sună ceasul pentru ora mesei. Este adevărat că, atunci când vă învăţaţi cu o anumită rutină, este mai uşor să vă controlaţi apetitul. Specialiştii spun însă că nu este bine să vă forţaţi să vă luaţi mesele la ore fixe, dacă stilul de viaţă nu vă permite asta.
> Ia masa cu un prieten
Dacă aveţi companie la masă, nu înseamnă neapărat că veţi împărţi porţiile. Uneori, poate însemna poftă mai mare de mâncare. Dacă vă aşezaţi la masă cu un gurmand, este posibil să vă lăsaţi influenţat.
> Unele tipuri de grăsimi suntbune deoarece satură repede
Grăsimile sunt mai greu de digerat şi nu vă ajută neapărat să vă controlaţi apetitul. Proteinele şi carbohidraţii sunt cele care vă ţin cel mai bine de foame. Abia apoi urmează grăsimile, arată ultimele studii.
> Ai pornit pe dulciuri, ţine-otot pe dulciuri
Fi