Primele cursuri, finanţate de Ambasada Olandei la Bucureşti, au început, ieri, la Spitalul „Marie Curie“. Următoarele vor fi făcute pentru medici. Sursa: Codrin Prisecaru
Asistentele medicale de laSpitalul de copii „MarieCurie“ au început, ieri, uncurs care este o premierăpentru sistemul de sănătate românesc.Acestea sunt instruite cum să se poartefrumos cu pacienţii şi familiileacestora.
Prima lecţie a început cu desene petablă. În interiorul unei inimi tăiate înpatru „camere“, asistentele au scris cecalităţi şi ce defecte au, ce fac bine înprofesie şi cum ar dori să se schimbe.
„Eu pun bine pansamente, euzâmbesc atunci când îmi vine să urlu,eu nu mă pierd în momente critice“, auspus pe rând asistentele, atunci cândinstructorul le-a întrebat care le suntatuurile.
Printre defectele pe care ar dori să lecorecteze, asistentele au trecut superficialitatea,irascibilitatea, hipersensibilitatea.„Nu mai vreau să nu mai fiuafectată de ce se întâmplă în jurulmeu“, s-a auzit o voce din sală.
Pacienţii apreciază mai multcomunicarea decât tratamentele
Pentru a învăţa cum să se poartemai bine cu micuţii internaţi în spital şicum să gestioneze conflictele cupărinţii acestora, asistentele vor avea ladispoziţie o săptămână. La sfârşitulcursului, ele vor fi evaluate în scris, iarla examinare va asista şi unreprezentant al Ordinului Asistenţilordin România. Proiectul, în valoare decâteva mii de euro, este sprijinitfinanciar de Ambasada Olandei laBucureşti şi fundaţia Scheherazade, ceacare a ajutat spitalul şi în proiectul dereconstrucţie. „Studiile au arătat căoamenii acordă o mai mare importanţăcomunicării decât tratamentuluipropriu-zis. Sunt foarte importantemodalitatea şi tonul pe care comunicaţi“, le-a atras atenţia asistentelordirectorul spitalului, Daniel CiprianBuzatu.
Sistemul, inspirat de l