Bolnavii de inimă nu ţin cont de recomandările alimentare, foarte puţini dintre aceştia renunţând la vechile obiceiuri, susţin cercetătorii americani. Astfel, deşi medicii le recomandă să aleagă un meniu pe bază de fructe, legume şi fibre, aceştia consumă mai multe grăsimi, deloc indicate pentru boala de care suferă.
Pentru a stabili acest lucru, cercetătorii au folosit un indice de calcul alimentar, care are în vedere cantitatea de fructe şi legume consumate zilnic, precum şi proporţia de carne albă - carne roşie.
Concluziile au arătat că 12 la sută dintre pacienţi consumă cinci mese de legume pe zi, 7,8 la sută consumă patru porţii de fructe pe zi, iar 8 la sută aleg cerealele integrale. Dintre pacienţi, mai puţin de jumătate au făcut câte 20 de minute de exerciţii fizice pe zi, timp de trei luni.
Specialiştii sunt îngrijoraţi pentru că 80 la sută dintre cei care au suferit un atac de cord nu merg la programele de reabilitare, cu ajutorul cărora ar putea să îşi îmbunătăţească meniul zilnic şi condiţia fizică. La studiu au participat peste 500 de pacienţi care au fost diagnosticaţi în ultimul an cu o boală de inimă. (E.H.)
Bolnavii de inimă nu ţin cont de recomandările alimentare, foarte puţini dintre aceştia renunţând la vechile obiceiuri, susţin cercetătorii americani. Astfel, deşi medicii le recomandă să aleagă un meniu pe bază de fructe, legume şi fibre, aceştia consumă mai multe grăsimi, deloc indicate pentru boala de care suferă.
Pentru a stabili acest lucru, cercetătorii au folosit un indice de calcul alimentar, care are în vedere cantitatea de fructe şi legume consumate zilnic, precum şi proporţia de carne albă - carne roşie.
Concluziile au arătat că 12 la sută dintre pacienţi consumă cinci mese de legume pe zi, 7,8 la sută consumă patru porţii de fructe pe zi, iar 8 la sută aleg cerealele integrale. Dintre pacienţi, mai pu