Mai multi cititori mi-au scris intrebandu-ma de unde isi pot descarca muzica in mod gratuit, dar si legal in acelasi timp. Partea cu "gratuitul" este foarte usor de explicat, insa cand am adaugat si termenul "legal" langa ea, mi-am dat seama ca lucrurile nu sunt tocmai simple.
Intr-o perioada in care oamenii iau (cu mic, cu mare!) de pe Internet tot ce le cade in mana – de la muzica la filme, de la articole la carti intregi – o intrebare ca cea de mai sus mi-a dat de gandit, dandu-mi seama ca sunt unii utilizatori care vor sa fie in legalitate, desi nimeni (momentan!) nu-i controleaza. Muzica se obtine cel mai usor de pe Internet, piesele putand fi descarcate atat de pe site-uri de specialitate (dar ilegale), cat si de pe diverse bloguri, unde sunt incarcate melodiile favorite ale celor care detin respectivele jurnale online. Pentru ca au inteles trendul pietei, unele firme, dar si unii artisti au decis sa utilizeze Internetul ca modalitate de promovare, oferindu-si piesele gratuit sau aproape gratis, dar obligandu-l pe utilizator la vizualizarea sau ascultarea unor spoturi publicitare. Banii pentru drepturile de autor sunt acoperiti din incasarile din publicitate.
Ne dati sau nu ne dati
Intr-un fel sau altul, Radiohead este prima trupa consacrata deja pe piata muzicala internationala care a ales o metoda mai putin conventionala pentru promovarea ultimului lor album, "Rainbow". Toate piesele de pe respectivul album au fost incarcate pe site-ul trupei, unde cei care doreau sa le descarce puteau opta daca sa plateasca sau nu pentru ele. Astfel unii si le-au descarcat gratuit, altii au platit chiar si 20 de dolari pentru tot albumul, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa al trupei. Albumul a fost distribuit astfel timp de 3 luni de zile (pana la 31 ianuarie 2008, inclusiv), dupa care rezultatele financiare au fost peste astep