Momentul diversificării alimentaţiei sugarului este o problemă complicată care cere răbdare şi multă atenţie. Câteva dintre secretele schimbării meniului unui bebeluş sunt explicate
Momentul diversificării alimentaţiei sugarului este o problemă complicată care cere răbdare şi multă atenţie.
Câteva dintre secretele schimbării meniului unui bebeluş sunt explicate de dr. Jean-Pierre Chouraqui, specialist în nutriţie pediatrică de la Centrul Universitar Medical din Grenoble. Doctorul francez susţine că diversificarea alimentaţiei sugarului trebuie făcută în aşa fel încât trecerea de la regimul exclusiv lactat la cel bazat pe diverse alimente să fie efectuat cât mai treptat cu putinţă, pentru a nu crea dezechilibre majore în metabolismul copilului. Nutriţionistul prezintă, de asemenea, câteva dintre avantajele şi dezavantajele diversificării precoce a meniului celui mic.
Diversificarea precoce a alimentaţiei sugarului - pe care dr. Chouraqui o recomandă a fi începută în jurul vârstei de 4,5-6 luni - are câteva avantaje. În primul rând, favorizează dezvoltarea cavităţii bucale şi a dinţilor celui mic. Creşte cantitatea de calorii şi ajută la o creştere rapidă în greutate, dar şi la o dezvoltare mai rapidă a conexiunilor neuronale din creierul copilului, favorizând astfel o dezvoltare intelectuală mai rapidă. Asigură un somn liniştit (sugar sătul). Creşte aportul de vitamine, fier şi fibre necesare maturizării sistemului digestiv al copilului.
Pe de altă parte, este de părere dr. Chouraqui, există şi dezavantaje ale diversificării precoce. Astfel poate fi favorizată apariţia alergiilor cu repercusiuni ulterioare asupra sănătăţii celui mic. De asemenea, la această vârstă, funcţia digestivă şi renală nu sunt suficient maturizate şi, din acest motiv, procesarea anumitor elemente nutritive nu se face la "capacitate normală".
Un al doilea dezava