Este bine să faceţi mişcare, dar nu uitaţi să treceţi şi pe la doctor, pentru a vedea cum staţi cu colesterolul ori cu prostata.
Sondajele arată că bărbaţii sunt mai reticenţi în a merge la medic şi că detestă să stea de vorbă cu doctorii despre suferinţele lor, însă, dacă vrei să fii un tată şi un soţ sănătos, nu trebuie să te comporţi ca majoritatea. Mai întâi trebuie să previi orice afecţiune care te-ar putea trimite la medic, iar dacă ceva te supără să nu eziţi să apelezi la specialist. O diagnosticare precoce înseamnă şi o vindecare mai rapidă.
1. Nu fumaţi.Numărul celor care mor din cauza complicaţ iilor fumatului este mai mare decât al persoanelor implicate în accidente rutiere. Cu toate acestea, majoritatea românilor fumează, iar cei mai mulţi sunt bărbaţi (59,2%). Un bărbat fumător riscă să se îmbolnă vească mai uşor de cancer pulmonar, cancer de prostată şi boli cardiovasculare (infarct, accident vascular cerebral, ateroscleroză). „În plus, se instalează mai repede tulburările circulatorii periferice, sunt afectate potenţa şi fertilitatea“, aminteşte medicul de familie Remus Lupu.
2. Controlaţi-vă greutatea.În Europa, românii sunt pe locul trei la obezitate. Deşi există mai multe femei obeze (29%) decât bărbaţi (27,8%), această „boală“ îi afectează în egală măsură. Obezitatea grăbeşte apariţia bolilor metabolice, hipercolesterolemiei, infarctului şi artrozelor. „Bărbaţii riscă în plus cancerul de prostată şi pe cel de colon“, spune medicul endocrinolog Constantin Dumitrache de la Institutul „C.I. Parhon“ din Bucureşti.
3. Beţi alcool cu moderaţie.Un pahar de vin pe zi protejează arterele şi vă ţine departe de bolile cardiovasculare. În exces, alcoolul vă predispune la depresie şi la alte boli psihice. Chiar dacă, social, sunteţi „obligat“ să consumaţi alcool pentru că participaţi la petreceri ori la diferi