Parlamentarii din Comisia de cod electoral au schimbat din nou principiile votului uninominal. Legea capătă un contur constituţional, dar într-o versiune alterată. Membrii Comisiei de cod electoral au stabilit că numărul colegiilor electorale va fi egal cu cel al parlamentarilor, iar pentru a câştiga un mandat de parlamentar, un candidat are nevoie de 50% plus unu din sufragii. Sursa: Codrin PrisecaruSursa: Codrin Priescaru
1 /.
Celelalte mandate vor fi redistribuite direct proporţional cu numărul de voturi primite. Proiectul va fi definitivat săptămâna viitoare în comisie, după care va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor pentru votul final.
Când învingătorii nu iau tot
Forma proiectului este diferită de cea asumată de guvern şi respinsă de Curtea Constituţ ională, dar se bazează tot pe principiul scrutinului majoritar într-un singur tur. PNL, PSD, UDMR şi PC au convenit să susţină această variantă după trei runde de negocieri cu Asociaţ ia Pro Democraţia. PD-L a refuzat să participe la negocieri, dar nu se va opune proiectului. Deputaţii din Comisia de cod electoral au adoptat 35 din cele 65 de articole ale noii formule de uninominal asupra căreia s-au înţeles PNL şi PSD.
Principalul neajuns al acestui proiect este că favorizează posibilitatea ca învingătorul dintr- un colegiu electoral să nu intre în parlament. Un candidat care a câştigat un colegiu cu mai puţin de 50% plus unu din voturi să nu ajungă în Legislativ.
Pe de altă parte, dacă un partid obţine toate mandatele prin candidaţi care primesc 50% plus unu din voturi în colegii, primeşte un număr suplimentar de mandate compensatorii. Este însă posibil ca doar un sfert dintre mandate să fie obţinute direct, cea mai mare parte fiind atribuite prin redistribuire. În felul acesta, în parlament ar ajunge mai mulţi candidaţi propulsaţ