Pentru efectul său purificator, busuiocul a fost întrebuinţat de mii de ani. Culturilevechi precreştine îl considerau o plantă sfântă şi îl foloseau în ritualuri religioase, ca şi acum. Însă această plantă plăcut aromată purifică nu doar spiritul, ci şi trupul.
Pentru efectul său purificator, busuiocul a fost întrebuinţat de mii de ani. Culturilevechi precreştine îl considerau o plantă sfântă şi îl foloseau în ritualuri religioase, ca şi acum. Însă această plantă plăcut aromată purifică nu doar spiritul, ci şi trupul. Aghiasma, de fapt un macerat de busuioc, are o acţiune detoxifiantă dacă este administrată înainte de micul dejun, ne spune dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med.
Acţiune directă
Specialiştii biochimişti au descoperit în compoziţia busuiocului mai multe substanţe cetonice care au o acţiune directă asupra celulelor hepatice. Prin consumul de ceaiuri de busuioc şi chiar de busuioc verde sau uscat (ca şi condiment în preparatele culinare), celulele hepatice sunt stimulate să producă o cantitate mai mare de enzime, ajutând astfel la o mai bună funcţionare a ficatului. Viteza de metabolizare a toxinelor care ajung în ficat creşte după consumul de ceai de busuioc. Astfel, substanţele nocive pătrunse în organism prin ingestie (precum alcoolul, coloranţii chimici, grăsimi saturate) sau prin inhalare (nicotina) sunt mai rapid şi mai uşor metabolizate când consumăm busuioc. Mai mult, planta ajută ficatul să menţină un nivel optim de glucoză în sânge, fără să provoace variaţii de glicemie. De asemenea, ceaiul de busuioc încetineşte asimilarea zaharurilor.
Infuzia (plantă opărită) se prepară cu o linguriţă de plantă la o cană (250 ml) de apă clocotită. Se lasă la infuzat 5-8 minute şi se consumă trei căni pe zi, după mesele principale. Pentr