Noua ordonanţă de urgenţă, menită a asigura funcţionarea instituţiei de deconspirare a Securităţii, prevede că verificările se vor face din oficiu. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Verificarea din oficiu a candidaţilor la alegerile locale şiparlamentare, dar şi caracterulpublic al şedinţelorconducerii sunt principalele noutăţidin ordonanţa de urgenţă CNSASdiscutată ieri în primă lectură de cătreguvern.
Conţinutul ordonanţei a fost prezentat,tot ieri, în faţa parlamentarilordin Comisia juridică a CamereiDeputaţilor de către Marius Oprea,consilierul personal al premierului.
Verificări complicate
Marius Oprea a susţinut că verificările vor fi făcute de Colegiul CNSASpe baza declaraţiilor pe proprie răspundere,care sunt depuse de candidaţila birourile electorale. Totuşi, reprezentantulguvernului a admis că verificareava fi dificilă, cel puţin la alegerilepentru primării şi consiliile judeţene.
„Va fi imposibil să verificăm înainteaalegerilor toţi candidaţii laalegerile locale. Sunt peste 54.000 dealeşi locali, la aceste alegeri se înscriucinci sau şase partide, care depun listece conţin în medie 10 persoane, decidepăşim cifra de un milion de persoanede verificat“, a explicat Marius Oprea.
Cercetările vor continua însă şidupă alegeri, iar persoanele care suntdovedite că au colaborat pot fi acuzatede fals în declaraţii.
Şedinţele Colegiului vor fi publice
Şedinţele conducerii CNSAS voravea caracter public, pentru a asiguratransparenţa instituţiei. La şedinţeleColegiului se va discuta cu dosarele pemasă, apoi se va vota deschis dacă unanumit dosar se trimite în instanţă.
„Ceea ce va face CNSAS în şedinţeeste să arate cine anume a colaborat,dintre persoanele care sunt supuseverificărilor, conform legii. Se face doarenumerarea documentelor din investigaţiile interne ale