Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire-cheie pentru înţelegerea zestrei genetice a plantelor, ce ar putea duce la obţinerea unor recolte care să supravieţuiască secetei, dar şi a unor plante care ar putea combate mai eficient încălzirea globală. Sursa: Reuters
Cercetători din Finlanda şi SUA au găsit o genă care controlează cantitatea de dioxid de carbon pe care o absorb plantele, relevă BBC. Totodată, gena controlează cantitatea de vapori de apă eliberată în atmosferă. Potrivit specialiştilor, descoperirea ar putea fi importantă nu numai în ceea ce priveşte producţia de alimente, ci şi în ceea ce priveşte reducerea încălzirii globale.
Prin absorbţia dioxidului de carbon din aer, plantele joacă un rol crucial în reglarea atmosferei. Prin intermediul stomatelor, celulele din frunze prin care respiră, plantele absorb gazul şi eliberează vaporii de apă. Dacă vremea este extrem de secetoasă, o plantă poate să piardă în acest mod 95% din apa pe care o reţine.
Oamenii de ştiinţă au încercat să găsească această genă de zeci de ani, dar nu au avut succes. Descoperirea de acum le-ar putea permite să modifice prin inginerie genetică anumite plante, astfel încât să continue să absoarbă dioxid de carbon, dar să elibereze mai puţină apă în atmosferă. În aceste condiţii, plantele ar reuşi să supravieţuiască perioadelor de secetă extremă. „Calea a fost dechisă, dar va mai dura un timp“, a explicat profesorul Jakko Kangasjarvi, de la Universitatea din Helsinki. Experţii estimează că urmările efective ale acestei descoperiri se vor resimţi în circa 20 de ani .