TVR aduce de mărţişor spectacolul „Cerbul de Aur, de la alb-negru la color“, la 40 de ani de la prima ediţie a festivalului.
1 /.
Evenimentul TVR va fi o rememorare a ediţiilor trecute ale festivalului şi face apel la imagini de arhivă, precum şi la prezenţa unor concurenţi români şi străini care au păşit pe scena Cerbului. Unii dintre aceştia vor fi Luminiţa Dobrescu, prima câştigătoare de origine română a Cerbului, în 1969, şi Constantin Drăghici, primul concurent de origine română la Cerb, în 1968.
În cei 40 de ani s-au perindat pe scena festivalului, în calitate de concurenţ i sau de invitaţi în recitaluri, Joe Cocker, Ricky Martin, Dalida, Pink, Patricia Kaas, Toto Cutugno, Scorpions, Ray Charles, Kylie Minogue, Diana Ross, Christina Aguilera. Aflaţi la începutul carierei, Julion Iglesias şi Christina Aguilera au plecat acasă fără trofeu, lucru care, după cum istoria a demonstrat-o, nu le-a afectat cariera fulminantă.
Iglesias si Aguilera, celebrii necunoscuţi
Prima ediţie a Cerbului de Aur i-a avut ca prezentatori pe Stela Popescu şi pe Iurie Darie. Pe 7 martie 1968, la o zi după începerea festivalui, TVR a scos revista oficială a festivalului, în cinci limbi, publicaţie ce conţinea interviuri cu vedetele participante şi biografia concurenţ ilor. Ecourile internaţionale au fost extraordinare şi au făcut din Cerbul de Aur un reper al concursurilor muzicale. Tot ce îi mai lipsea Cerbului era o tradiţie, pe care şi-a construit- o în anii ce au urmat.
La cea de-a doua ediţie a Cerbului a participat pe atunci foarte tânărul Julio Iglesias, care a plecat acasă fără nicio distincţie. Trei românce s-au intersectat în culise cu Iglesias şi s-au făcut remarcate în acel an: Luminiţa Dobrescu (trofeul Cerbul de Aur), Anda Călugăreanu şi Mihaela Mihai (menţiuni speciale). Încă un concurent, azi celebru, ca