» Guvernul a marit perioada electorala, potrivit unei ordonante de urgenta. Politicienii considera aceasta masura o incercare de crestere a perioadei de campanie.
» Pentru prima data, cetatenii UE din Romania vor putea alege autoritatile locale si vor putea candida.
Cele mai multe comentarii le-a starnit modificarea perioadei electorale, de la minimum 50 de zile (cat era prevazut in actuala forma a Legii privind alegerea autoritatilor administratiei publice locale) la minimum 75 de zile. Cresterea a fost decisa de Guvern in sedinta de miercuri si a fost inclusa, alaturi de alte modificari, intr-o ordonanta de urgenta. Potrivit reprezentantilor Executivului, anuntarea datei alegerilor locale cu cel putin 75 de zile inainte s-a bazat pe argumente tehnice legate de organizarea scrutinului. "Din momentul publicarii in Monitorul Oficial, intram in perioada electorala, adica Guvernul va incepe organizarea alegerilor, se vor infiinta Birourile electorale centrale, cele judetene, partidele si siglele formatiunilor se pot inscrie la birourile electorale si tot ce inseamna pregatirea pentru scrutin", ne-a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului de Interne si Reformei Administrative (MIRA), Victor Paul Dobre. Potrivit acestuia, campania electorala ramane insa de 30 de zile, desi pe surse a venit si informatia ca s-ar putea mari la 40 de zile.
Pareri diferite impartasesc totusi politicienii, existand suspiciunea ca marirea perioadei electorale ar putea servi partidelor aflate la guvernare. "Pe fond, inteleg ca au nevoie de mai mult timp. Asta ma duce cu gandul la faptul ca ar putea sa aiba de facut ceva in aceasta perioada, de pregatit ceva", a apreciat senatorul PD-L Radu Berceanu, adaugand ca s-ar putea urmari cuplarea localelor cu parlamentarele. "Nu exista alta ratiune decat incercarea de a crea avantaje PNL-ului prin aceste modificari",