Românii nu stau prea bine cu inima. O dovedesc şi rezultatele parţiale ale Programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. 9,98% dintre românii evaluaţi în primele şase luni ale programului prezintă riscul apariţiei unei afecţiuni cardiovasculare.
Românii nu stau prea bine cu inima. O dovedesc şi rezultatele parţiale ale Programului naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. 9,98% dintre românii evaluaţi în primele şase luni ale programului prezintă riscul apariţiei unei afecţiuni cardiovasculare. Principalii vinovaţi pentru această situaţie sunt stilul de viaţă şi dieta dezechilibrată. Recomandarea nutriţioniştilor? Luaţi măsuri cât nu este prea târziu! În cele ce urmează vă prezentăm un program cu şapte paşi pe care ar trebui să îi facem pentru binele inimii. Ar fi bine să mâncăm cât mai multe fibre alimentare, să avem un aport crescut de vitamina C, potasiu, calciu. Să alegem zilnic cerealele integrale la micul dejun, să punem pe masă peşte de două-trei ori pe săptămână şi să limităm consumul de sare.
Atenţie la radicalii liberi!
“Din păcate, omul modern consumă tot mai multe grăsimi saturate de origine animală, mai puţine proteine cu valoare biologică ridicată, mai mult tutun şi alcool. De multe ori, omul modern sare peste mese şi are o dietă monotonă. Stresul zilnic creşte, ca şi consumul de alimente cu densitate calorică mare. În aceste condiţii, în organismul uman sunt generate cantităţi mari de radicali liberi periculoşi pentru sănătate. Radicalii liberi sunt la originea bolilor cardiovasculare, a bolilor neurodegenerative, a cancerelor”, ne atrage atenţia prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
VITAMINA C. Această vitamină este unul dintre elemente necesare pentru menţinerea tonusului şi creşterea rezistenţei vaselor