Comparatie. In UE se platesc, in medie, circa 30 de impozite, iar in Romania, aproape 100, plus alte 200 de taxe si dari
Arpad Dobre
In ultimii 5 ani au fost emise peste 5.300 de acte normative care il obliga pe contribuabilul roman sa plateasca fix (deocamdata) 306 taxe, impozite, timbre, accize etc. Potrivit autoritatilor, peste 80% dintre resursele bugetului de stat pe 2008 vor fi reprezentate de incasarile din TVA, contributiile pe salariu, impozitele pe profit si venit si din accize.
In aceste conditii, analistii de la "Capital" considera ca "restul" covarsitor al sutelor de taxe platite de romani asigura, de fapt, plata salariilor (in multe cazuri consistente) functionarilor din diverse institutii de stat.
Iata cateva dintre impozitele cel putin bizare practicate in Romania:
Taxa pe apa de ploaie
In facturile platite pentru canalizare, o parte din suma datorata este pentru apa de ploaie ajunsa in canal. Nivelul taxei se stabileste ori prin decizie a consiliului local, ori pe baza unui algoritm stabilit in functie de datele furnizate de ANM privind precipitatiile.
Taxa pe medicii atomici
Romania are o centrala nucleara si o Comisie Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare. Aceasta are printre sursele de venituri si o taxa pentru autorizarea desfasurarii activitatilor de testare medicala sau psihologica a personalului dintr-o centrala nucleara.
Timbru pentru Crucea Rosie
Fondul Crucii Rosii se alimenteaza, printre altele, si cu 1% din pretul biletelor vandute pentru evenimente culturale, de divertisment si sportive, concerte, festivaluri, spectacole, filme la cinematografe. Taxa este valabila si pentru intreceril