La două săptămâni după ce parlamentul de la Priştina a proclamat independenţa Kosovo, oficialii de la Washington fac şi primele calcule pentru noul stat apărut pe harta Europei. Astfel,
La două săptămâni după ce parlamentul de la Priştina a proclamat independenţa Kosovo, oficialii de la Washington fac şi primele calcule pentru noul stat apărut pe harta Europei. Astfel, Dan Fried, secretar de stat adjunct, a afirmat că Priştina va avea nevoie de ajutor extern în valoare de circa două miliarde de dolari pentru următorii câţiva ani, iar Europa ar trebui să furnizeze jumătate din această sumă.
Restul sumei poate proveni de la SUA şi de la instituţii cum sunt Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, a precizat Fried, într-o audiere în Comisia pentru relaţii externe a Senatului.
Ajutarea noului stat, care şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia la 17 februarie, cu sprijinul puternic al Washingtonului, va necesita atenţie de la cel mai înalt nivel din partea viitoarei administraţii a SUA, a mai afirmat oficialul american.
"Nu putem spune simplu că se află pe pilot automat şi să plecăm. Va fi nevoie de o atenţie la nivel înalt până la sfârşitul acestei administraţii şi în mandatul următoarei", a adăugat Dan Fried. El a insistat că suma de două miliarde reprezintă doar o "estimare brută", iar pentru a face Kosovo viabil din punct de vedere economic SUA vor participa la o importantă conferinţă a donatorilor pentru Kosovo, programată pentru luna iunie.
El a mai spus că membrii Congresului au aprobat deja 350 milioane de dolari ajutor pentru Kosovo. O serie de analişti au estimat, de asemenea, că în viitorul apropiat, economia Kosovo va rămâne dependentă de ajutorul străin.
"Ar putea dura cel puţin 10 ani până când Kosovo va fi pe propriile picioare", a afirmat Joost Lagendijk, care coordonează politica Parlamentului European în