Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Asociaţia Jurnaliştilor din România vor colabora pentru ca normele deontologice să fie respectate în audiovizual. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu CNA şi AJR au semnat azi un protocol de colaborare, prin care cele două instituţii se angajează să facă un schimb reciproc de informaţii în vederea respectării codului deontologic al jurnaliştilor şi a legislaţiei audiovizuale în vigoare. Astfel, CNA va putea cere un punct de vedere din partea AJR în cazuri de încălcare a codului deontologic, forul din audiovizual neavând prerogative în acest sens. AJR va putea atenţiona jurnaliştii în cazul unor derapaje, radiodifuzorii putând fi, în continuare, sancţionaţi numai de CNA. „Vom vorbi pe două voci”
„Este un început. Acest protocol îşi propune să aducă în audiovizual normele deontologice. |n acest fel, vom putea vorbi pe două voci. CNA poate lua măsuri împotriva jurnaliştilor atunci când se încalcă legea audiovizualului, iar AJR poate să aibă un punct de vedere în ceea ce priveşte direct realizatorul, moderatorul unei emisiuni. Astfel se realizează un material cumulat, astfel încât, în momentul în care doi îţi spun că greşeşti, e bine să începi să reflectezi. Acolo unde CNA va da o sancţiune, AJR va putea să ia poziţie chiar împotriva jurnalistului respectiv, în cazul în care există abateri de la codul deontologic”, a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA.
Ciprian Stoianovici, membru în colegiul director al AJR, a adăugat: „Acest protocol deschide o cale de discuţie pe subiecte pe care ne putem pronunţa. Noi nu putem să dăm sancţiuni, ci o judecată a breslei. AJR poate, în cel mai bun caz, să excludă membrii din AJR.”
Cristian Tudor Popescu a precizat că acest protocol prevede ca, în cazul în care există încălcări ale codului deontologic din partea unui radiodifuzor care face parte din Clubul Român de Presă, a