CE BEM, CE MÂNCĂM ● Carnea dezosată mecanic ne poate îmbolnăvi de ulcer
Cei cinci aditivi alimentari folosiţi afectează şi mai mult calitatea şi aşa precară a acestui parizer. De aceea, nu este recomandat unor categorii vaste de consumatori.
Cei cinci aditivi alimentari folosiţi afectează şi mai mult calitatea şi aşa precară a acestui parizer. De aceea, nu este recomandat unor categorii vaste de consumatori.
Parizerul de vită de la Best Farm are ca principale ingrediente carnea de vită, de pui şi curcan, toate dezosate mecanic. Apoi urmează apa, sarea, condimentele, proteina dezosată mecanic şi o întreagă paletă de aditivi alimentari: “conservanţi: azotit de sodiu E 250, stabilizatori: polifosfaţi de sodiu E 452, antioxidanţi: ascorbat E 301, citrat de sodiu E 331, potenţiator de gust: glutamat de sodiu E 621, colorant: carmin E 120”.
Analiză.Parizerul analizat este un produs din carne de vită în amestec cu carne dezosată mecanic (MDM), proteină vegetală şi aditivi alimentari: conservanţi, stabilizatori, antioxidanţi, potenţiatori de aromă, colorant. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune despre carnea dezosată mecanic că “are valoare biologică scăzută, putând fi contaminată microbiologic cu germeni rezistenţi la tratamente termice: Helicobacter pylori – agent al gastritei, ulcerului şi cancerului de stomac”.
Aditivii alimentari utilizaţi scad şi mai mult valoarea nutriţională a produsului. Conservantul nitrit de sodiu,E 250, poate fi carcinogen, mai ales pentru persoanele care sunt predispuse la apariţia unor astfel de maladii. De aceea, consumatorii trebuie să fie atenţi să nu depăşească doza zilnică admisă de 0,1 mg/kg corp pentru toate sursele de nitriţi din hrană. Adaosul de polifosfaţi dezechilibrează dieta în raportul cu calciu-fosfor, blocând fi