102 femei din comuna argeşeană Tigveni lucrează la o fabrică de ciocolată cu patroni de origine italiană. Sursa: Sorin Badea
Ele au finisat „colecţia pentru Paşte“ şi sunt pe cale să înceapă lucrul la delicatesele pentru Crăciun. Toţi sătenii din Tigveni se mândresc cu ciocolata produsă la ei în comună, deşi nu prea cumpără ei ciocolată de felul lor. „La fabrica asta am auzit că se fac ouă de ciocolată mari, cât vaca, mi-a spus mie Mihaela, nepoată- mea, care lucrează acolo“, spune Gheorghe Tudor, de 70 de ani. Bărbatul locuieşte la trei kilometri de fabrică şi susţine că mirosul de ciocolată se simte până la el.
„Lucrăm aici de nouă ani. Am început cu 16 fete, iar acum avem peste 100 de angajaţi. Nimeni nu a plecat de la noi, suntem ca o familie. Ba da, au mai fost fete tinere care au plecat în Spania, la muncă, dar cazurile sunt foarte rare. Le place să decoreze ciocolata, să lucreze cu ciocolata“, spune Marilena Ghighiu, director al firmei. Până în urmă cu trei ani, produsele de aici erau trimise în Spania, Italia şi Franţa. „Din 2005, am ieşit şi pe piaţa internă“, afirmă Marilena Ghighiu.
Ouă, raţe, gâşte, găini pentru Paşte
Nu e deloc uşor să decorezi ciocolata manual, mărturiseşte Mihaela Butoi. În timp ce explică, mâinile i se mişcă foarte repede pe oul-gigant pe care îl decorează. „Pe oul acesta de 500 de grame punem o pastă de zahăr. Trebuie să urmă m întocmai mostra, iar desenul să fie corect“, spune femeia. Lucrează aici de nouă ani şi susţine că nu-i place ciocolata, dar îi place ceea ce face. Ouăle, mai mici - de 20 de grame - sau mai mari - de 30 de kilograme -, nu sunt lucruri de glumă. Orice linie trasată aiurea poate să strice produsul.
„Îmi place să lucrez aici. Lucrez de un an, dar m-am obişnuit şi îmi place. E frumos să decorezi ciocolata“, mărturiseşte Florentina Ion. Deşi e maest