Dacă folosiţi săpunuri agresive, faceţi abuz de creme şi preferaţi băile fierbinţi, riscaţi să distrugeţi pelicula protectoare a pielii.
Opiele sănătoasă vă ajută să vă apăraţi de infecţii. În schimb, cea uscată vă predispune acestora. De aceea este important să ştiţi cum să vă îngrijiţi pielea. Astfel, aflaţi că nu este bine să faceţi abuz de creme, să folosiţi săpunuri agresive şi să purtaţi haine din plastic. Nici duşurile foarte fierbinţi şi prelungite nu fac bine pielii.
Aerul poluat usucă pielea
În mod normal, pielea este acoperită de un strat natural de lipide. Acestea o menţin hidratată, moale şi suplă. Ea devine uscată fie din cauza unui mediu poluat, fie pentru că nu o protejaţi. Totuşi, pot fi implicate şi anumite afecţiuni sau factori genetici.
Dacă aveţi pielea uscată, probabil că aţi încercat deja să vă trataţi cu o mulţime de creme hidratante. Medicii dermatologi atrag însă atenţia că, deşi au un rol crucial în protejarea pielii, aceste creme pot face şi mult rău atunci când nu le utilizaţi corect. „Trebuie să aplicaţi cremele imediat după duş, când pielea este încă umedă. Absorbiţi apa în exces cu un prosop, apoi aplicaţi crema şi lăsaţi-o câteva minute ca să intre în piele“, sugerează Barney Kenet, dermatolog la Weil Cornell Medical Center. Specialistul vă mai sfătuieşte să alegeţi un produs care nu conţine parfumanţi în exces şi care să fie suficient de gros şi de untos. „Puneţi câteva picături în mână şi întoarceţi palma. Dacă începe să picure sau să se împrăştie înseamnă că nu este suficient de bun pentru pielea uscată“, sugerează dermatologul.
Şi din cauza aerului prea uscat este posibil să se usuce şi pielea. Probabil că aţi observat asta şi în timpul iernii. „Aşadar, problema s-ar putea să fie chiar la voi acasă. Sfatul este să folosiţi aparate de umidifiere a aerului“, spune Barn